fbpx

ŽENE I PLODNOST

MUDr. Marek Drabek, PhD., vodeći lekar klinike reproduktivne medicine – ReproMedica

Najveći pad plodnosti se javlja kod žena nakon 35. godine. Međutim, oplodnja na prirodni način je ipak moguća.

 

Ukoliko žena ima 40. ili više godina, šanse za trudnoću se značajno smanjuju. Žene u 40. – 42. godini nakon veštačke oplodnje mogu da zatrudne u 12,5 % slučajeva, kod žena u 42. i 43. godini, šanse za trudnoću iznose svega 4,9 %. Dok kod žena, koje imaju 44. godina ili više, šansa za začeće iznosi samo 2,5 %.

Ukoliko se na vreme parovi bez dece podvrgnu lečenju neplodnosti, šanse za trudnoću kao i za uspešni tok trudnoće su značajno veće. Prema zakonima prirode, granica mogućeg začeća kod žena je između 45. – 55. godine. Međutim, u centrima za veštačku oplodnju, gornja granica za trudnoću nije definisana ni jednim zakonskim standardom. Asistirana reprodukcija omogućuje začeće i starijim ženama. Većina klinika za reproduktivnu medicinu ima sopstvenu granicu kod lečenja steriliteta. U našoj klinici smo postavili granicu na 49 godina i 364 dana.

Broj folikula i jajnih ćelija se smanjuje sa godinama. Jajnici imaju dve glavne funkcije – proizvodnju jajnih ćelija i hormona. Stvaranje jajnih ćelija žena ne oseća, što znači da i opadanje ove funkcije neće primetiti. U prvom redu, kod ovih žena je potrebno ispitati ovarijalnu rezervu. Radi se o kombinaciji tri parametara, zahvaljujući kojima se može precizno odrediti sposobnost jajnika za stvaranje jajnih ćelija. Prvo ispitivanje predstavlja ultrazvučni pregled, gde se može izračunati broj folikula, odnosno šupljina, u kojima se nalaze jajne ćelije. Druga dva ispitivanja predstavljaju krvnu sliku i merenje vrednosti hormona plodnosti, FSH i AMH.

 

Recent Posts