fbpx

SEKS POBOLJŠAVA SPERMATOZOIDE: ŠTA ĆE MUŠKARCIMA JOŠ POMOĆI?

Da li bi pomoglo ukoliko pronađem mlađu ženu? Čak i sa ovakvim apsurdnim pitanjem srela se embriolog, kada je rekla pacijentu da nema dobar spermogram.

Nije umanjena samo muška plodnost, već sa njom i stav muškaraca prema činjenici: Zbog toga, što ne možemo da imamo dete sa partnerkom, kriv sam ja. Međutim, embriolog sa klinike reproduktivne medicine ReproMedica u odbranu muškaraca kaže, da su spremniji da prihvate istinu i reše problem konstruktivno.

Muški ego mora biti jako povređen kada im saopštite da spermogram nije stopostotan. Sa kakvim reakcijama se susrećete?

Neki muškarci su pomireni sa time, uzimaju to objektivno i sportski uzimajući u obzir činjenicu, da postoji mogućnost asistirane reprodukcije. Ali, ima i onih koji se jako teško nose sa svakom promenom ili varijacijom u spermogramu. Prate sve parametre, pretražuju uzroke, pitaju kako da poboljšaju rezultate. Ali, uglavnom, traže odgovor na pitanje, gde je uzrok.

Kod žena?

Ovo nije čest slučaj, ali postoje muškarci koji, uprkos očigledno nepovoljnom ishodu analize, insistiraju na tome, da greška nije u njima. Srela sam se čak i sa pitanjem: Ukoliko bih pronašao mlađu partnerku, da li bi mi to pomoglo? Dugo smo razgovarali s tim gospodinom, ali više nije došao na kliniku, iako smo mu, naravno, preporučili kontrolnu analizu spermograma. Naučili smo da treba računati na različite reakcije.

Pomenuti čovek je barem došao na analizu, dok ostali čak i ne prekorače prag klinike asistirane reprodukcije. Verovatno ih plaši pomisao, da im medicinska sestra u hodniku stavlja posudu za sakupljanje uzorka u ruke ispred očiju svih ljudi u čekaonicu, dok polako koračaju prema prostoriji gde će da daju svoj genetski materijal na analizu. Barem to tako predstavljaju scene iz filmova. Koliko su istinite?

Još postoji mnogo muškaraca, koji ovaj problem dugo zaobilaze. Ali procedure, kakva je davanje uzorka ejakulata i analize spermograma, zaista ne treba da se plaše. Kod nas muškarci imaju na raspolaganju prostoriju za davanje uzorka na posebnom spratu. U apsolutnoj privatnosti i udobnosti tamo mogu biti dokle god je to potrebno, čak i dva – tri sata. Ukoliko je to potrebno, zajedno i sa partnerkom.

Ponekad, kod muškaraca preovlađuje pogrešno shvatanje da se davanje uzorka ejakulata vrši uz pomoć elektroejakulacije, dakle uz pomoć uređaja. U stvarnosti, to je bolna procedura, tako da lekar ovo mora izvršiti pod anestezijom, i samo u posebnim slučajevima. Muškarci se često pitaju i zašto ne mogu doneti uzorak ejakulata od kuće. Dozvoljavamo to samo u izuzetnim slučajevima, kada neko ima jako veliki problem da da uzorak na klinici.

Šta tačno pokazuje spermogram?

Da bi spermatozoidi bili u stanju da oplode jajne ćelije, moraju da poseduju određene parametre. To je koncentracija spermatozoida u ejakulatu, njihov broj u mililitru, broj mobilnih (pokretljivih) spermatozoida, brzina kretanja i njihov oblik. Uveli smo analizu spermatozoida pomoću računarskog analizatora koji prikazuje rezultat u roku od nekoliko sekundi i ima mogućnost da ga sačuva sa video zapisom. I ne samo to. Takođe, može utvrditi brzinu kretanja i tačan oblik spermatozoida, što nije moguće utvrditi uobičajenim mikroskopskim pregledom. U današnje vreme, možemo da pogledamo unutar glave spermatozoida i da ,,pročitamo“ kvalitet genetskog materijala. Ponekad je DNK u tolikoj meri oštećena, da ne samo da smanjuje verovatnoću oplodnje jajne ćelije i pravilnu deobu embriona, već i uzrokuje česte spontane pobačaje.

Šta šteti spermatozoidima?

Alkohol, cigarete, droga i anabolički steroidi. Bodibilderi i sportisti, koji ih koriste, često imaju teške poremećaje spermograma, kod kojih se u ejakulatu ne nalazi nijedan spermatozoid. Broju i pokretljivosti spermatozoida ne doprinosi ni pregrevanje semenika, zbog toga se ne preporučuje držanje laptopa u krilu, nošenje uske odeće, preterano korišćenje saune ili dugo sedenje. Jedan muškarac je pitao i za sunčanje. Ukoliko to nije čest slučaj, telo će se nositi sa tim. Spermatogeneza je, takođe, osetljiva na antibiotike i na popularne lekove protiv bolova.

Da li je tačno da i lubrikanti štete spermatogenezi?

Lubrikanti štete spermatozoidima i usporavaju njihovu brzinu, slično kao i pljuvačka. Neki lubrikantni gelovi sadrže spermicidne supstance, koje ubijaju spermatozoide. Njihova upotreba je zabranjena u slučaju davanja uzorka ejakulata na analizu spermograma. Međutim, redovan, svakodnevan polni odnos bi trebao da poboljša kvalitet rasta i razvoja spermatozoida.

Počela je sezona gripa. Mogu li viroze i infekcije na neki način uticati na plodnost?

Čak i uobičajena prehlada će negativno uticati na spermogram. Kada muškarac ozdravi, sve će se vratiti u normalu u roku od dva meseca, ukoliko je pre toga sve bilo u redu. Međutim, neke bolesti uzrokuju nepovratnu štetu, kao što je dijabetes ili zauške u tinejdžerskom dobu, ali i onkološka oboljenja.

Nepovratne promene uzrokuje onkološko lečenje – pogotovu radioterapija, kada mogu nastati nepovratne promene na hromozomima, dok nakon hemoterapije, izgledi su bolji. Zbog toga, pre onkološkog lečenja, preporučujemo spermatozoide zamrznuti i sačuvati u spermobanci. Inače, u svetu počinje da preovladava trend takozvanog ,,social freezing-a“, koji predstavlja termin za preventivno zamrzavanje spermatozoida u cilju njihove kasnije upotrebe kod planiranja roditeljstva.

Mladi zdravi muškarci mogu zamrznuti spermatozoide za ,,crne dane“, kako bi bili na miru i mogli da uživaju u životu. Ukoliko će želeti nakon četrdesete godine da osnuju porodicu i tada se slučajno javi problem, znaju da imaju osiguranje. Program prevencije ,,social freezing-a“ obavlja se i kod nas.

Mnogo se govori o ishrani kao o leku gotovo za sve. Šta bi žena trebala da kuva svome suprugu, ukoliko žele da imaju decu?

Prekomerna težina i gojaznost negativno utiču na broj i pokretljivost spermatozoida. Veći procenat telesnih masti dovodi do pojačane produkcije estrogena. Prednost treba da ima raznovrsna ishrana bogata vitaminima i mineralnim komponentama. Plodnost mogu takođe  ,,pokrenuti“ antioksidanti, koji se nalaze npr. u citrusima, paprici, spanaću, paradajzu. Antioksidanti mogu da regulišu uticaj slobodnih radikala. Ishranu bi trebalo obogaćivati i cinkom, koji stimuliše proizvodnju testosterona a samim tim i broj spermatozoida.

Smanjenje broja spermatozoida može biti posledica nedostatka selena. Vitamin C stimuliše njihovu pokretljivost, dok vitamin E poboljšava sposobnost spermatozoida da prodru u jajnu ćeliju. Pokretljivosti spermatozoida doprinosi ginseng i matični mleč. Takođe je izuzetno važno ne zaboraviti na dnevni unos vode.

Mnogo se govori o uticaju stresa na fizičke probleme? Zar to nije preterano?

Ne. To se naročito može uočiti kod studenata, donatora spermatozoida. Ukoliko dođu na analizu spermograma tokom ispitnog perioda, nadprosečni parametri spermograma su smanjeni ispod proseka. Od četrdeset miliona spermatozoida u mililitru ejakulata ima ih samo tri miliona i pored toga, malo pokretljivih. Kada prođe ispitni rok, sve se vraća u normalu.

U slučaju malog broja spermatozoida, treba imati na umu da je za oplodnju jajne ćelije dovoljan samo jedan spermatozoid, čak i malo pokretljiv, tako da čak i u slučaju poremećaja spermograma ne mogu da tvrdim, da partnerka nikada neće da zatrudni prirodnim putem. Međutim, verovatnoća je veoma niska. S druge strane postoji elegantna metoda kod koje se tankom mikropipetom može ubaciti spermatozoid direktno u jajnu ćeliju. Nakon osamnaest sati, možemo da proverimo da li je čudo uspelo.

Recent Posts