fbpx class="page-template-default page page-id-6032 page-child parent-pageid-6001 wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0 vc_responsive" itemscope="itemscope" itemtype="https://schema.org/WebPage" data-adminbar="">

,,Social freezing“ kriokonzervacija oocita

Nakon aspiracije (vađenja) oocita pod hormonskom stimulacijom, oociti se mogu zamrznuti. Ova metoda je posebno pogodna za pacijentkinje pre onkološkog lečenja. Takođe, za pacijentkinje koje žele da zamrznu oocite iz bilo kog razloga i sačuvaju ih za kasniju upotrebu.

Kriokonzervacija embriona

Kriokonzervacija je postupak, koji omogućuje skladištenje embriona u zamrznutom stanju za kasniju upotrebu. Embrioni se zamrzavaju ukoliko se nakon oplodnje formiraju više kvalitetnih embriona, koje je moguće transferovati u matericu ili kod neočekivanih zdravstvenih problema pacijentkinje. Zamrznuti embrioni se mogu upotrebiti za transfer nakon neuspešnog tretmana ili kao drugi transfer uspešnog ciklusa. Među glavne prednosti ovako očuvanih embriona spada i to, da pacijentkinje više ne moraju da prolaze kroz intenzivnu hormonsku hiperstimulaciju jajnika.

Kriokonzervacija spermatozoida

Kod poznatih teških varijacija spermograma od normale, koje su često progresivne i mogu se pogoršati sa godinama, preporučuje se zamrzavanje spermatozoida pre njihovog kritičnog smanjenja.

Ovo je naročito slučaj kod:

  • rizičnih zanimanja – vojne misije, rad sa povećanom radijacijom ili povećanom koncentracijom toksičnih supstanci
  • kancerogenih oboljenja – pacijenti pre hemo/radio terapije
  • nezdravog životnog stila (pušenje, konzumiranje alkohola, nezdrave navike u ishrani)
  • odlaganja roditeljstva – povećava se fragmentacija DNK
  • povrede kičme, kičmene moždine

Polne ćelije se skladište u kriokontejnerima na temperaturi od -196 °C.

POTREBUJETE PORADIŤ?

Napíšte nám správu alebo zavolajte na +421 903 992 626.