fbpx

MUŠKARCI I PLODNOST

VOLITE SE I RAZMNOŽAVAJTE SE, NA STAROST NE GLEDAJTE: RAČUNAJTE, MEĐUTIM, NA RIZIKE

 

,,Sa biološke tačke gledišta, optimalna starost za dobijanje deteta kod muškaraca je oko dvadesetih godina. Dokazano je, da kod dece muškaraca iznad četrdeset pet godina, postoji dvostruko veći rizik od ozbiljnih oboljenja u detinjstvu ili čak od smrti. Tipična oboljenja su anomalije tela, autizam, epilepsija i bolesti srca. Starost muškarca može biti i jedan od uzroka mentalnih oboljenja deteta,“ upozorava embriolog sa klinike za reproduktivnu medicinu.

 

AUTIZAM I ŠIZOFRENIJA

Sa mišljenjem da spermatozoidi ne nose mutacije povezane sa starosnom dobom, embriolog se definitivno ne slaže. ,,Istraživanja i studije su pokazale da stariji očevi detetu prenose više genetskih promena u poređenju sa majkama! Nove mutacije povezane sa autizmom mnogo češće dolaze od oca nego od majke,“ kaže embriolog. Prosečan broj mutacija poreklom od oca iznosi pedeset pet, dok od strane majke samo četrnaest.

Pored autizma i šizofrenije, kod dece starijih očeva se često javljaju i:

  • ahondroplazija – poremećaj karakterističnog niskog rasta
  • neurofibromatoza – oboljenje u kojem benigni tumori rastu pod kožom
  • Marfanov sindrom, Apertov sindrom, Crouzonov, Leshov – Nihanov, Treacher – Collinsov, Waardenburgov sindrom.

Iako su ova oboljenja izuzetno retka, njihova incidenca kod muškaraca starijih preko četrdeset godina predstavlja sličan rizik kao pojava Downovog sindroma kod žena preko trideset pet, četrdeset godina.

 

DA LI SE MORA STARIJI MUŠKARAC PODVRGNUTI ISPITIVANJIMA?

Osnovno ispitivanje koje pokazuje na pokretljivost spermatozoida, njihov oblik i broj, nije dovoljno da se identifikuju potencijalne anomalije. Mora se pogledati u glave spermatozoida. U tu svrhu se često koristi ispitivanje integriteta hromatina spermatozoida, koje će pokazati da li su genetske informacije u spermatozoidima (DNK) ,,slomljene“ odnosno da li je došlo do njihove fragmentacije.

 

Šta mogu učiniti parovi, ukoliko se pokaže da postoji velika šansa za rođenje deteta sa invaliditetom? ,,Rešenje može biti asistirana reprodukcija u vidu donacije spermatozoida.“

Na pitanje da li je rođenje zdravog deteta kod starijeg muškarca zapravo čudo, odgovara: ,,Ne mogu direktno govoriti o čudu. Kod partnerki starijih muškaraca su češći spontani pobačaji, preuranjeni porođaji, preeklampsije, odnosno oštećenje krvnih sudova placente. Tako npr. kod dvadesetpetogodišnjih očeva rizik da će njihova partnerka pobaciti se javlja u 8 % slučajeva, dok kod očeva preko trideset pet godina taj rizik se povećava na 24 %. Krivi su upravo nisko kvalitetni spermatozoidi prouzrokovani očevom starosnom dobom.“ Za kraj, uz osmeh, dodaje: ,,Volite se i razmnožavajte, na starost ne gledajte, ali računajte i na ove rizike.“

 

UPOZORENJE NA CRVENO MESO

Preporuke za starije mučkarce koji čeznu za očinstvom:

  • izbegavajte crveno meso i nezdravu hranu, koja povećava rizik od oštećenja DNK i starenje spermatozoida,
  • visok unos vitamina C i E, cinka i folne kiseline – štite genetsku informaciju u jedru spermatozoida,
  • jesti puno voća, povrća, orašastih plodova i ribe,
  • nemojte pušiti, alkoholna pića samo umereno konzumirati, održavati aktivan stil života,
  • izbegavati tople kupke, pošto spermatozoidi vole hladne temperature.

 

Recent Posts