fbpx class="page-template-default page page-id-5996 page-child parent-pageid-5973 wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0 vc_responsive" itemscope="itemscope" itemtype="https://schema.org/WebPage" data-adminbar="">

Dijagnostika neplodnosti kod muškaraca je standardizovana od strane Svetske zdravstvene organizacije (WHO 2010), gde se kao osnovni pregled kod muškarca obavlja ispitivanje spermograma (SPG) sa dijagnostikom morfologije spermatozoida. Ovo je inicijalno primarno ispitivanje para, i nema smisla obavljati bilo koja druga ispitivanja, pogotovu kod žene, ukoliko nije poznat rezultat SPG partnera. Kao JEDINI u Slovačkoj, uveli smo standardizovanu analizu spermatozoida, koja se obavlja u skladu sa WHO (2010), koristeći PC analizator „MedeaLab CASA“.

Prednosti sistema:

  • objektifikacija procene SPG (koncentracije, pokretljivosti i morfologije spermatozoida)
  • generisanje rezultata SPG u roku od nekoliko sekundi
  • snimanje i čuvanje svakog SPG rezultata za eventualnu ponovnu analizu uzorka ili njegovo poređenje sa drugim rezultatom

Morfološki analizator spermatozoida MedeaLab CASA

hodnotenie-motility-spermi-pomocou-analyztora-medealab-casa-300x215

Evaluacija pokretljivosti (mobilnosti) spermatozoida pomoću MedeaLab CASA analizatora

DNK fragmentacija spermatozoida

Stres, životna sredina, upotreba lekova ili slobodni radikali značajno utiču na stvaranje i kvalitet spermatozoida. Ponekad u tolikoj meri, da se DNK (genetski materijal) toliko ošteti, da smanjuje verovatnoću oplodnje jajnih ćelija i pravilne deobe embriona, implantaciju (usađivanje) embriona u sluznicu materice ili dovodi do čestih spontanih pobačaja. Rešenjem ovog problema je ispitivanje integriteta hromatina (DNK fragmentacije) spermatozoida.

Za koga je namenjeno ovo ispitivanje:

  • za parove, kod kojih nije potvrđen drugi uzrok neplodnosti
  • za parove, koji su podvrgnuti ponovljenim ciklusima IVF – bezuspešno
  • za parove sa ponovljenim spontanim pobačajima, prikrivenim pobačajem ili biohemijskom trudnoćom
  • za parove, kod kojih se partner lečio od varikokele
  • za parove, kod kojih se u spermogramu partnera nalaze povišene vrednosti leukocita

MESA/TESE

U slučaju odsustva spermatozoida u ejakulatu, moguće ih je dobiti hirurškim putem direktno iz semenika i pasemenika muškarca.

MESA (Micro Epididymal Sperm Aspiration) – mikrohirurška epididimalna aspiracija spermatozoida iz pasemenika muškarca u slučaju poremećenog transporta između pasemenika i mokraćne cevi, i u slučaju začepljenja semonovoda, kada se spermatozoidi akumuliraju u pasemenicima.

TESE (Testicular Sperm Extraction) – testikularna ekstrakcija spermatozoida, odnosno sakupljanje spermatozoida direktno iz semenika muškarca; u laboratoriji se obrađuje uzeto tkivo i izvrši se procena prisustva spermatozoida. Sakupljeni spermatozoidi se koriste za oplodnju oocita partnerke metodom ICSI ili se po potrebi spermatozoidi zamrzavaju.

POTREBUJETE PORADIŤ?

Napíšte nám správu alebo zavolajte na +421 903 992 626.