fbpx

Punkcija ovarijalnih cisti

Ovo je minimalno invazivna procedura koja se izvodi u potpunoj anesteziji ili u lokalnoj anesteziji. Koristi se u slučaju pojave funkcionalnih cisti sa tankim zidovima koje ne reaguju na konzervativno lečenje. Može se izvoditi samo nakon dobijanja rezultata analize tumorskih markera i dopplersonografije ovarijalne ciste.

Pod ultrazvučnom kontrolom, sadržaj ciste se usisava ubodom kroz vaginalni zid u jajnik i zatim se šalje u dijagnostičku laboratoriju na citološko ispitivanje. Komplikacije se pojavljuju minimalno, najčešće kao blagi bol u donjem delu abdomena sa slabijim nadražajima.

 

Dilatacija grlića materice i frakciona kiretaža

Dilatacija i kiretaža se obično izvode kako bi se utvrdili uzroci abnormalnog krvarenja. Najčešće to su:

– miomi

– polipi sluznice materice

– nepravilno zadebljanje sluznice materice

– pobačaj

– karcinom endometrijuma

Ponekad se dilatacija i kiretaža izvode kako bi se zaustavilo krvarenje. Dilatacija i kiretaža se ne preporučuju, ukoliko imate infekciju u oblasti male karlice. Postupak se izvodi u potpunoj anesteziji, dužina trajanja do 10 min..

Prvo se dezinfikuju genitalije, zatim se grlić materice zahvati u specijalna klešta, dok se pomoću metalnih dilatatora uvećava prohodnost kanala grlića materice. Uzorke tkiva iz grlića i šupljine materice uzimamo uz pomoć specijalne kašike (kirete). Ovakvi uzeti uzorci se zatim šalju na histološko ispitivanje.

Rezultati su dostupni najranije za 14 dana.

Nakon kratkog oporavka pacijentkinja može da ide kući.

Neophodno je da se pridržava sledećeg režima:

– ograničiti kupanje (samo tuširanje)

– ograničiti polni odnos najmanje 2 nedelje

Komplikacije se dele na rane (krvarenje, bol u donjem delu abdomena, povreda grlića materice, ubod zida materice, povreda organa male karlice) i kasnije (najčešće infekcije).

 

Uklanjanje polipa grlića materice

Kod ove procedure, uklanja se izraslina sa površine ili kanala grlića materice, koja predstavlja izvor neugodnosti, najčešće u obliku nadražaja, bilo spontanog ili nakon polnog odnosa.

Postupak se izvodi u potpunoj anesteziji, jer je u većini slučajeva povezan sa dilatacijom i kiretažom cervikalnog kanala. Dužina trajanja procedure je do 10 min..

Nakon dezinfekcije genitalnog trakta, polip se zahvati uz pomoć hemostata (klešta) i uklanja se uvrtanjem od baze izrasline, ili se zahvati u pincetu i zatim se odseče sa dna izrasline. Ovako uklonjeni polip šalje se na histološko ispitivanje. Rezultat se dobija najranije za 14 dana. Nakon ove operacije, pacijentkinja nije radno nesposobna, krvarenje je obično minimalno.

 

Konizacija uz pomoć LEEP petlje

Najčešće komplikacije nakon operacije su povrede grlića ili tela materice, dok krvarenja i infekcije nisu česte. Nakon operacije potrebno je izbegavati fizički napor, u ličnoj higijeni preferirati tuširanje, ne koristiti tampone, seksualna apstinencija od 3 – 4 nedelje.

 

Cenovnik pojedinačnih procedura možete pronaći ovde ili možete kontaktirati naše stručno osoblje, koje će Vam pružiti sve neophodne informacije.  

POTREBUJETE PORADIŤ?

Napíšte nám správu alebo zavolajte na +421 903 992 626.